🎁 FINÁLNY VÝPREDAJ -50% NA MAYORAL 🧸 AKCIA 2+1 ZADARMO NA PRODUKTY NAME IT 🎁

Ako na kapsulový šatník

 

Nemám si čo obliecť! To je stará známa okrídlená veta, ktorú v zúfalstve vyriekla už každá z nás. Ruka v ruke s týmto prehlásením súvisia aj spýtavé pohľady Vášho partnera. Preskakujú z vás, na preplnený šatník. Ten Váš šatník. Ako je možné, že praská vo švíkoch a predsa každý deň trpím rovnakou dilemou?

Čo vlastne kapsulový šatník znamená?

Mnoho ľudí má z tohto výrazu hrôzu. Zase prišiel nový trend, ktorému sa všetci podriaďujú. Predstavujeme si skriňu vyskladanú z určitých kúskov, ktoré s nami nemajú nič spoločné. NIE, to nie je pre mňa, vravím si. Pravda je však taká, že kapsulový šatník sa dá vyskladať ku každému štýlu, aj k tomu nášmu. Základ je však zistiť a vedieť charakterizovať svoj štýl. Potom stačí urobiť pár krokov a k správnemu šatníku sa nakoniec dostaneme.

Kapsula, je niečo kompaktné, jednoduché, z čoho sa dá vybrať rýchlo a ľahko. Na tomto systéme bude postavený Váš šatník, a vy už viac nebudete mať problém s výberom toho správneho outfitu na každý deň. Nasledujte týchto pár krokov a spolu sa k nemu dopracujeme.

V čom sa cítim dobre, aký je môj štýl?

Ide presne o to, čo je pre Vás pohodlné, v čom sa Vy cítite dobre. Váš šatník odráža vašu osobnosť. Vďaka nemu bude vyzerať každý deň inak ako doteraz. Prečo? Aj keď sa s tým nemusíme úplne stotožniť, niečo na tvrdení, že „šaty robia človeka“ je predsa pravdivé. Všimli ste si, že keď nosíte váš obľúbený kúsok, ovplyvní to vaše vyžarovanie a náladu? Ľudia vo vašom okolí vás pochvália, všimnú si že vyzeráte „inak“ a zrazu žiarite. Je to preto, lebo niečo, čo je vám blízke, pozitívne ovplyvňuje vás ako osobnosť. Vyberte si svoj štýl a stotožnite sa s ním. Budete zrazu oveľa pokojnejšia, v práci sa vám zrazu bude viac dariť. Vo vašom živote nastane rovnováha, pretože všetko spolu krásne súvisí.

Neviete váš štýl pomenovať, rozhodnúť sa k čomu vlastne inklinujete? Máme pre vás jednoduchú radu ako to zistiť. Určite máte svoj idol, niekoho koho štýl sa vám páči. Môže to byť osobnosť, herec, blízka osoba, kamarátka, influencerka, speváčka. Vedeli by ste si predstaviť obliekať sa tak ako ona. Výborne! Googlite, spíšte si čo nosí, alebo si vytlačte a nalepte na papier jednotlivé kúsky, ktoré daná osoba nosí. Urobíte si mapu svojho jedinečného štýlu. A predstava je na svete..

Niektorí ľudia si vedia jednotlivé kúsky predstaviť v hlave, iným to funguje keď si ich jednoducho vizualizujú. Urobte si moodboard, toto je presne to, čo potrebujete aby ste si utriasli vaše myšlienky.

foto

Pamätajte. Nejde predsa o to aby ste mali 100% šatníka v jednom štýle. Vždy sa nájde špeciálna príležitosť, na ktorú sa potrebujete obliecť možno inak. Rovnako sú dni, kedy sa vám chce jednoducho celý deň stráviť v pyžame alebo teplákovej súprave. Je to úplne v poriadku, aj takéto kúsky musí váš šatník obsahovať a vôbec sa za ne hanbiť nemusíte. Lebo je to predsa o vás a o tom aby ste sa vy cítili príjemne.

Veľké upratovanie..

Bez dobrých základov sa nedá stavať dom. Kapsulový šatník nebude dobre fungovať, ak bude mať za susedov neorganizovaný cirkus začínajúci maturitnými šatami, pokračujúc cez rifle do ktorých sa už ale naozaj nikdy nezmestíte a končiac brmbolcovým svetrom, ktorý ste dostali pred piatimi rokmi na Vianoce. Urobte nasledovné radikálne kroky, inak sa k upratanému a vytriedenému šatníku nedostanete. 

  • Všetko, naozaj všetko vyberte zo skrine/šatníka a poukladajte na posteľ. Naskytne sa vám výborná príležitosť poutierať prach v šatníku. 
  • Začnite s triedením oblečenia. 

      1. Sú kúsky, ku ktorým máte silný citový vzťah, a nedokážete sa ich zriecť ani keď už vám nesedia, sú vám malé/veľké. Tieto kúsky dajte na jednu kôpku s názvom „nenosím, ale nechcem ju vyhodiť“. Toto oblečenie nedáte naspäť do šatníka, ale napr. Do vákuového vrecka a odložíte.
      2. Nasleduje oblečenie, ktoré má nejakú vadu – dierku, pokazený zips, skrátka hocičo, čo vám znemožňuje si ho obliecť a vždy ho obchádzate. Musíte sa s ním rozlúčiť, alebo veci ktoré stoja za to, dať opraviť.
      3. Oblečenie, ktoré nenosíte, nemali ste ho na sebe viac ako rok – toto oblečenie s najväčšou pravdepodobnosťou už nebudete nosiť, dajte ho do vreca a darujte, posuňte kamoške, alebo vyhoďte do kontajnera na oblečenie
      4. Oblečenie, ktoré nosíte, máte radi a chcete si ho nechať – víťazné kúsky,  tieto si zaslúžia miesto vo vašom šatníku
  • Výborne, a máte upratané. Teraz, si spíšte na papier, čo všetko Vám chýba. 

Ako mám ale vedieť, čo mi práve v šatníku chýba??
Základ šatníka = Pravidlo 5,4,3,2,1

Toto pravidlo milujeme. Vyskúšali sme ho na niekoľkých šatníkoch, a je pre nás „posvätným“ pravidlom. Zakladá sa na skladbe oblečenia, vďaka ktorému si každý deň zvolíte presne to, čo potrebujete. Váš šatník bude podľa tohto pravidla prehľadný a mal by obsahovať nasledovné:

5 – kusov topov, tričiek, tielka, rolák, blúzky, tenký svetrík

4 – kusy spodného oblečenia, nohavíc, džínsov, legín, šaty, overaly

3 – kusy oblečenia na vrstvenie, vesty, sako, bunda, kabát

2 – kusy topánok

1 – kabelka

Zoberte na vedomie, že kapsulový šatník by nemal tvoriť celú vašu skriňu, no má byť jej srdcom. Sú to kúsky oblečenia, ktoré najviac nosíte. Má pár špecifík, ktoré je potrebné dodržať, aby ste s ním boli spokojná. V prvom rade si treba uvedomiť, že je to tá časť skrine, ktorú budete nosiť najčastejšie. Podstatné je, v akej časti vášho životného cyklu sa nachádzate. Žena na materskej si v ňom nájde niečo iné ako manažérka alebo profesionálna športovkyňa. Nie sme celý deň len v práci, preto si poličky doplníme aj o oblečenie, v ktorom trávime najviac voľného času.  

Dôležité je ešte spomenúť, že váš kapsulový šatník sa prispôsobuje miestu, kde žijete. Kým v našich zemepisných šírkach sa striedajú 4. ročné obdobia = 4 rôzne šatníky, inde existujú napríklad iba 2 ročné obdobia. Aby váš šatník žil prítomnosťou, je potrebné ho každú sezónu obmieňať aby ste nestratili prehľad. Pozor, nákupné maniačky, obmieňať, neznamená len nakupovať nové. S príchodom jesene jednoducho krátke nohavice odložíte na vyššiu poličku a na ich miesto si naskladáte tie dlhé. Ak sa nebudete prehŕňať v oblečení, ktoré sa nehodí k aktuálnemu počasiu, ušetrí to čas ráno pri obliekaní. Zároveň predídete tomu, aby sa oblečenie znehodnotilo.

foto

Čo vlastne potrebujem?

Na základe všetkých premenných, ktoré sme si vymenovali určíme, koľko a čoho budeme potrebovať. Stanovíme si rozpočet, ktorý môžeme minúť na doplnenie nášho šatníka. Spíšeme si zoznam s chýbajúcimi kúskami. Nezabúdajte, že ak idete nakupovať s presnou predstavou, nemôže sa vám stať, že sa necháte zlákať na krásne, no nepotrebné kúsky, ktoré nebudete vedieť vynosiť a vôbec nepotrebujete.

Rovnako dôležité je zamyslieť sa aj nad kvantitou. Keď už teraz vieme, že nám stačí dokopy možno 40 kúskov oblečenia, vieme si dovoliť zainvestovať do drahších modelov lepších značiek, ktoré vydržia, ale v konečnom dôsledku omnoho dlhšie ako low-cost značky, ktoré po jednom praní nedržia tvar, materiály sú nekvalitné a podobne.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz